اکنون ایلان ماسک پس از ماهها بده بستان، کنترل شرکت توییتر را در دست گرفته و این امر باعث شده است که احساسات مثبت و منفی زیادی در میان کاربران برانگیخته شود و خود را آماده کنند تا ببینند که ایلان ماسک چگونه میخواهد در این پلتفرم، تغییراتی را ایجاد کند. ارز دیجیتال توییتر هم از این قضیه مستثنی نیست.
به گزارش گیشنیز مدتهاست که علاقهمندان به داراییهای دیجیتال در توییتر گرد هم میآیند؛ جایی که پروفایل خود را به تصاویری از خود با «چشم لیزری» تغییر دادهاند که نشانهای از پشتیبانی از ارز دیجیتال است.
ماسک که خود فعالیت زیادی در توییتر دارد، رابطه پیچیدهای با رمزارزها داشته است و به نظر میرسد که حرفهای ضد و نقیضی در این مورد زده و علیرغم پذیرش رمزارزها، در جاهای دیگر، آن را بیاهمیت جلوه داده است. البته این مسئله باعث نشده است که حامیان این صنعت، فکر گسترش ویژگیهای بلاک چینی که تحت مدیریت ماسک هستند و میواند منجر به گسترش پذیرش مدیریت توییتر توسط ماسک شوند را به راحتی کنار بگذارند. احتمالا، خوشحالی این دسته از حامیان، به افزایش علاقه کاربران به دوج کوین (رمزارز مورد علاقه ماسک) کمک زیادی کرده و باعث شد که خرید این رمزارز در روزهای پایانی معامله توییتر، به اوج خود برسد.
توییتر، با سرعت تمام به سمت ارزهای دیجیتال حرکت کرده است. «جک دورسی»، بنیانگذار و مدیر اجرایی سابق، یکی از شناخته شدهترین افراد در صنعت بیت کوین به شمار میآید و در زمان رهبری او بود که این شرکت، قابلیتی را معرفی کرد که به کاربران این امکان را میداد تا نکات مربوط به بیت کوین را دریافت کنند، بخش رمزنگاری توییتر را ایجاد کرده و Bluesky را راهاندازی کنند که در واقع، پروژهای اختصاص داده شده به ایجاد یک شبکه رسانه اجتماعی غیرمتمرکز است و در حال حاضر هم یک شرکت مستقل به شمار میآید. از زمانی که دورسی برکنار شد، توییتر، ارز اتر (Ether)، تصاویر پروفایلهای مربوط به ارزهای دیجیتال بیهمتا و پرداختهای ارز پایدار یو اس دی کوین (USD Coin) را به اکانت گروهی منتخب از سازندگان اضافه کرده است.
چه آیندهای در انتظار ارزهای دیجیتال و توییتر است؟
مشخص نیست چنین کارهایی که تحت رهبری ماسک انجام میشود، چه نتایجی را به دنبال خواهد داشت؛ ماسک به طور آشکارا، به رمزارزها علاقه دارد و ممکن است مثل اخراج مدیران شناخته شده توییتر، از شر تیم دارایی دیجیتال این پلتفرم هم راحت شود. با اینکه مدیرعامل شرکت تسلا، به اندازه کافی، دوج کوین را در توییتر تبلیغ کرده است تا نام «پدر دوج» را به خود اختصاص دهد، ولی هنگام میزبانی از پخش زنده شنبه شب در می۲۰۲۱، این توکن را «تجارت غیرقانونی» نامید. ماسک در سال ۲۰۲۱، امکان پرداخت هزینه خودروهای الکتریکی تسلا را از طریق بیت کوین فراهم کرد، اما کمتر از دو ماه بعد، به این کار خاتمه داد و دلیل آن را هم اثرات زیستمحیطی ذکر کرده است.
به نظر میرسد که ماسک در هنگام تدارکات تصاحب توییتر، در مورد تعهدات خود نسبت به ارزهای دیجیتال دچار شک و تردید شده است. شرکت «بایننس»، بزرگترین صرافی آنلاین و دیجیتال جهان، متعهد به پرداخت ۵۰۰ میلیون دلار جهت کمک مالی به ماسک شده است و طبق گزارشها، در حال ایجاد تیمی است که بتواند نحوه کارایی رمزارز در شرکت رسانههای اجتماعی را مورد بررسی قرار دهد. در مجموعهای از پیامهای متنی منتشر شده از ماسک به عنوان بخشی از دعوای قضائی بر سر قرارداد توییتر، او ابتدا درباره استفاده از بلاکچین برای ترویج آزادی بیان و کاهش اسپم در رسانههای اجتماعی صحبت کرده است، اما در ادامه نوشت که امکان ایجاد بلاکچین در توییتر وجود ندارد.
در صورتی که ماسک تصمیم بگیرد نقش رمزارز را در توییتر مهمتر جلوه دهد، احتمالا از راهکارهای زیر استفاده کند:
- رباتها و اسپمها، دردسر بزرگی برای ماسک در توییتر به شمار میآیند و موجب شعلهور شدن آتش جنگی حقوقی و جنجالی شدهاند که شرکت را با خطرات زیادی همراه کرده است. این موضوع، به خصوص در زمینه رمزارزها، از اهمیت زیادی برخوردار است؛ جایی که حسابهای اسپم، هویت شخصیتهای معروفی مانند ماسک را جعل میکنند تا با اعطای ارزهای دیجیتال جعلی کلاهبرداری کنند. اما بعضی از علاقهمندان به داراییهای دیجیتال بر این باور هستند که استفاده از بلاکچین میتواند به کاهش رباتها در توییتر کمک کند. ابزار تأیید هویت مبتنی بر بلاک چین یا یک پاسپورت توکن غیر قابل معاوضه، میتوانند گزینههای خوبی برای ارتقای هدف ماسک در حوزه «تأیید هویت همه انسانهای واقعی» در توییتر باشد.
- آزادی بیان برای ماسک بسیار ارزشمند است و او قصد دارد ممنوعیتهای مادامالعمر این شرکت را برای کاربران لغو کند. چنین ارزشهایی، با ارزشهای بسیاری از معتقدان به رمزنگاری، همسو و هماهنگ است که به خصوصیت تمرکززدایی ای متعهد و وفادار هستند که توسط بلاک چین ترویج میشود. آنها فکر میکنند که تصیمگیری های مهم در مورد نحوه مدیریت یک پلتفرم، نباید بر عهده یک نهاد واحد باشد. با اینکه احتمالا، ماسک این توانایی را دارد که یک سیستم رأیگیری مبتنی بر ارز دیجیتال را اجرا کند که به کاربران این امکان را میدهد تا در مورد اتفاقات توییتر نظرات بیشتری را ارائه دهند، ولی مهم این است به این نکته توجه داشته باشیم که استقبال احتمالی او از رمزنگاری، مثل یک شمشیر دو لبه است؛ به عبارت دیگر، با اینکه افزودن تعداد بیشتری از عناصر رمزنگاری در توییتر میتواند استفاده متداول از داراییهای دیجیتال را گسترش دهد، ولی از طرفی دیگر، منجر به افزایش نفوذ ماسک بر روی صنعتی خواهد شد که بسیاری از افراد میخواهند تا حد امکان، غیرمتمرکز باشد.
- ماسک، در گذشته هم از اهداف و آرزوهای خود در مورد تبدیل توییتر به یک «سوپر- اپ» صحبت کرده و به طرز تحسینآمیز و خوبی، از پلتفرم «وی چت» چین یاد کرده است که میتواند پیامها، بازیها، پرداختها و پخش ویدیو را مدیریت کند. از آنجایی که سایر سازندگان سوپر- اپ مانند شرکت روولوت، در حال گسترش ارزهای دیجیتال هستند، اگر چشمانداز ماسک هم شامل داراییهای دیجیتال باشد، این امر میتواند منطقی به نظر برسد. فراهم کردن تعداد بیشتری از ارزهای دیجیتال برای اطلاعرسانی، میتواند اولین گام باشد و با توجه به علاقه ماسک به دوج کوین، احتمالاً این ارزدیجیتال در اولویت قرار میگیرد.
- سایر پلتفرمهای اصلی رسانههای اجتماعی (مانند اینستاگرام)، بیشتر به سمت توکنهای غیر قابل معاوضه میروند. اگرچه ماسک در گذشته، این داراییها را به تمسخر گرفته بود (از جمله تصمیم توییتر برای انتشار و تأیید تصاویر پروفایل توکن غیر قابل معاوضه)، ولی میتوانست ویژگیهای بیشتری از توکن غیر قابل معاوضه را معرفی کند؛ مثل بازار یا توانایی کاربران برای ایجاد نمایهای که توسط توکن غیر قابل معاوضه نشان داده میشود و در واقع، به آنها اختیارات بیشتری در خصوص مدیریت محتوا میدهد؛ البته این کار قبلاً توسط پلتفرم غیرمتمرکز رسانه اجتماعی «لنز پروتکل» اجرا شده بود. این اقدامات میتواند تضمینکننده این مسئله باشد که توییتر، از نظر پذیرش رمزارز، از دیگر غولهای رسانههای اجتماعی عقب نیست.
با اینکه ادغام این عناصر بلاکچین برای توییتر، کاری پیچیده به شمار میآید و باید تحت نظارت دقیق انجام شود، ریاست توییتر با دستان ماسک، همچنان امکان تبدیل شدن آن به واقعیت را فراهم میکند.