هیئتی از کارشناسان مستقل که به سازمان غذا و داروی ایالات متحده مشاوره میدهند، به اتفاق آرا اعلام کردند که همه انواع واکسنهای کووید-۱۹ باید بهروز رسانی شده و حاوی مواد مشابه واکسنهای دو سویه باشند که اکنون بهعنوان دوز تقویتکننده استفاده میشود.
به این معنا که کودکان خردسال و دیگر افرادی که واکسیناسیون انجام ندادهاند، بهزودی واجد شرایط دریافت واکسنهای دو سویهای هستند که با واکسن اولیه بیشتر مطابقت دارد.
در حال حاضر، ایالات متحده دو نوع واکسن کووید-۱۹ را ارائه میدهد. اولین نوع، همان است که مردم بیشتر افراد آن را تزریق کردهاند که سری اولیه هم نامیده میشود و مجموعهای از دستورالعملهاست که سیستم ایمنی را برای مبارزه با نسخه اصلی ویروس که در سال ۲۰۱۹ ظاهر شد، ایمن میکند.
سال گذشته، FDA در نتیجهی مشورت با مشاوران خود، تصمیم به بهروز رسانی واکسنها گرفت که شامل دو مجموعه دو سویه یا دو ظرفیتی دستورالعمل است. نسخه اصلی یادآور است و مجموعه دوم سیستم ایمنی را آماده شناسایی و مبارزه با BA.4 و BA.5 Omicron میکند.
به افرادی که سری اولیه واکسن را دریافت کرده بودند (تقریباً ۷۰ درصد از کل آمریکاییها) توصیه شد که در اواخر سال گذشته، تقویتکننده دو سویه جدید را برای محافظت از خود در برابر جدیدترین انواع کووید-۱۹ دریافت کنند.
سادهسازی واکسیناسیون
این کمیته دادههایی دارد که نشان میدهد پیچیدگی تزریق دو نوع واکسن کووید-۱۹ و برنامه زمانی دریافت آن در گروههای سنی مختلف، ممکن است یکی از دلایل استقبال کم از این واکسن در ایالات متحده باشد.
در حال حاضر، تنها حدود دو سوم آمریکاییها سری کامل واکسن اولیه دریافت کرده و ۱۵ درصد از جمعیت، تقویتکننده دو ظرفیتی بهروز شده را تزریق کردهاند.
دادههای ارائهشده به کمیته نشان میدهد که با انتشار سویه اومیکرون و زیرمجموعههای آن، تعداد کودکان زیر دو سالی که در بیمارستان بستری شدند، در سال گذشته افزایش داشته است.
دکتر آماندا کوهن، مدیر مراکز کنترل بیماریها و پیشگیری از نقایص مادرزادی و اختلالات نوزادان ایالات متحده گفت: «نگرانکنندهترین دادههای این روزها، واکسیناسیون محدود کودکان شش ماه تا دو ساله و همچنین دو سال تا چهار ساله است. ما باید خیلی خیلی بهتر کار کنیم.»
کوهن میگوید که داشتن یک واکسن واحد علیه کووید-۱۹ در ایالات متحده برای دوز اولیه و تقویتکننده، میتواند به کاهش پیچیدگی این فرایند و واکسینهشدن بیشتر کودکان کمک کند.
بسیاری دیگر از اعضای کمیته، پس از مشاهده دادههای جدید در مورد اثربخشی تقویتکنندههای دو ظرفیتی که خطر ابتلا به بیماری، بستری شدن در بیمارستان یا مرگ بر اثر عفونت کووید-۱۹ را کاهش میدهند، نظر به پیگیری و توجه بیشتر به آن را دارند.
دکتر دیوید کیم، مدیر برنامه ملی واکسن وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده گفت: «من کاملا متقاعد شدهام که واکسن دو ظرفیتی اولیه و تقویتکننده مفید است. علاوه بر این، دادههای بهروز شده درباره ایمنی واکسن دلگرمکننده است.»
بهروز رسانی سالانه واکسنهای کووید-۱۹
بخشی از طرح بزرگتر FDA، سادهسازی و بهبود روش تزریق واکسن کووید-۱۹ در ایالات متحده است.
این آژانس طرحی را پیشنهاد کرده است تا کمیته مشورتی واکسنها و محصولات بیولوژیکی مرتبط یا VRBPAC، هر سال در ماه مه یا ژوئن برای ارزیابی اینکه آیا دستورالعملهای واکسنهای کووید-۱۹ باید دقیقتر شود یا خیر، تشکیل شده و با سویههای در حال گردش ویروس مطابقت داده شود.
این چارچوب زمانی به تولیدکنندگان فرصتی سه ماهه میدهد تا ساختار واکسن را دوباره بررسی کرده و دوزهای جدید را تا پاییز به داروخانهها برسانند.
جری ویر، مدیر بخش محصولات ویروسی در دفتر تحقیقات و بررسی واکسنهای FDA گفت: «البته هدف، بررسی انواع مختلف نیست و هیچیک از ما آن را واقعبینانه نمیدانیم. اما تجربه نشان داده است که میتوانیم به ارتقای کیفیت واکسن ادامه دهیم.»
دکتر مایکل نلسون، متخصص آلرژی و ایمونولوژیست در دانشگاه ویرجینیا گفته است که ممکن است در تابستان و زمستان مجددا شاهد افزایش کووید-۱۹ باشیم.
اما دکتر جفرسون جونز از CDC میگوید که ما تنها سه سال تجربه وجود این ویروس را داریم و تشخیص فصلی بودن آن خیلی زود است.
این کمیته همچنین دانشمندان دولتی و صنعتی را تشویق کرد تا تصویر کاملتری از تأثیر واکسیناسیون و عفونت بر ایمنی ارائه دهند.
یکی از اصلیترین روشهایی که محققان اثربخشی واکسنها را اندازهگیری میکنند، بررسی میزان افزایش آنتیبادیهای خنثیکننده است.
آنتیبادیها، آتشنشانهایی هستند برای مهار و خاموشکردن عفونت و زمانیکه نیازی به آنها نباشد، به مرور زمان تعدادشان کم میشود.
دانشمندان در مورد تقویت واکسیناسیون کووید-۱۹ توسط آنتیبادیها و طول مدت حفاظت آنها اطلاعات زیادی ندارند.
در نهایت، FDA امیدوار است که آمریکاییها سالی یکبار واکسن بهروز شده کووید-۱۹ را دریافت کنند، همان کاری که برای آنفلوانزا انجام میدهند.
ممکن است افراد مسن یا کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و همچنین افرادی که برای اولینبار واکسن کووید-۱۹ را دریافت میکنند به دوزهای بیشتری نیاز داشته باشند.
نگاهی به ایمنی تقویتکنندههای دو ظرفیتی
CDC و FDA گزارش دادهاند که این سیستم، که به سوابق سلامت شبکهای از سیستمهای بیمارستانی بزرگ در ایالات متحده متکی است، یک مشکل ایمنی بالقوه را در تقویتکنندههای دو ظرفیتی فایزر شناسایی کرده است.
در این پایگاه داده، افرادی که ۶۵ سال و بالاتر دارند و تقویتکننده دو ظرفیتی فایزر را دریافت کردهاند، نسبت به افرادی که تقویتکننده دو ظرفیتی را دریافت کرده بودند، اما ۲۲ تا ۴۲ روز پس از واکسیناسیون، دچار سکته مغزی ناشی از لخته خون شدند، کمی بیشتر بود.
پس از بررسی کامل سایر دادههای ایمنی واکسن در ایالات متحده و سایر کشورهایی که از تقویتکنندههای دو ظرفیتی فایزر استفاده میکنند، آژانسها به این نتیجه رسیدند که خطر سکته احتمالاً یک تصادف آماری است و گفتند هیچ تغییری در برنامه واکسیناسیون توصیه نمیشود.
از ۵۵۰۰۰ نفر بالای ۶۵ سال که تقویتکننده دو ظرفیتی فایزر دریافت کرده بودند، ۱۳۰ نفر در طی سه هفته پس از واکسیناسیون بهدلیل لختهشدن خون دچار سکته مغزی شدند.
اما این اتفاق در طول زمان کاهش یافته و از خطر تقریباً دو برابری در نوامبر، به خطر ۴۷ درصدی در اوایل ژانویه رسیده است.
محققان میگویند که این اتفاق را در هیچیک از گروههای سنی دیگر یا گروهی که تقویتکنندههای واکسن مدرنا را دریافت کردند، مشاهده نکردند.
تجزیهوتحلیلهای بیشتر نشان میدهد که سکته مغزی در افرادی که بین ۲۲ تا ۴۲ روز از تزریق تقویتکننده فایزر در آنها میگذرند، کمتر اتفاق میافتد.
موضوع جالب دیگر، ارتباط احتمالی بین سکته مغزی و واکسن آنفلوانزا با دوز بالا بود. سالمندانی که هر دو واکسن را در یک روز تزریق کرده بودند و سه هفته از تزریق آنها گذشته بود، دو برابر بیشتر از آنهایی که ۲۲ تا ۴۲ روز از زمان دریافت واکسن فاصله داشتند، دچار سکته مغزی شدند.
علاوه بر این، محققان ارتباطی مشخص بین سکته مغزی و زمان پس از واکسیناسیون در افرادی که واکسن آنفلوانزای خود را در همان روز دریافت نکرده بودند، مشاهده نکردند.
FDA تأیید کرده است که آژانس در حال بررسی دقیقتر این موضوع است.
هدف این مطالعه در مرحله اول ارزیابی سیگنال اولیه سکته مغزی ایسکمیک گزارش شده توسط CDC، با استفاده از مجموعه دادههای مستقل و روشهای اپیدمیولوژیک قویتر و در مرحله دوم ارزیابی خطر سکته مغزی ایسکمیک با کووید-۱۹ دو ظرفیتی است.
FDA چارچوب زمانی برای نتیجهگیری این مطالعات ارائه نکرده است.