وزارت امور خارجه آمریکا در اواخر امسال یک برنامه پایلوت را راهاندازی خواهد کرد و گزینهی تمدید ویزا از داخل ایالات متحده را برای نیروی کار H-1B و سایر دارندگان ویزای موقت که در حال حاضر برای تمدید ویزای خود ملزم به سفر به خارج از کشور هستند، ارائه میکند.
به گزارش گیشنیز «جولی استافت»، معاون دستیار وزیر خدمات ویزا در دفتر امور کنسولی گفت: «قانون تمدید ویزای ایالتی که در سال ۲۰۰۴ متوقف شده بود، متقاضیان را از ترک کشور نجات میدهد و حجم کاری دفاتر کنسولی خارج از کشور را نیز کاهش خواهد داد.»
او افزود: «در طول همهگیری، بازگرداندن افراد به کشورشان دشوار بود و اغلب نمیتوانستند از برای بازگشت به ایالات متحده، وقت ویزا بگیرند. حل این مسئله در دستور کار ما قرار دارد.»
استافت گفت که گزینه تمدید ایالتی برای دارندگان ویزای H و L در دسترس خواهد بود و میتواند برای انواع دیگر ویزا نیز اجرا شود.
ویزای H-1B که بیشتر در حوزهی فناوری محبوب است، به کارفرمایان این امکان را میدهد که کارمندان خارجی را برای دو دورهی سه ساله استخدام کنند، اگرچه کارمندان میتوانند برای تمدید چندگانه با گرینکارت تأییدشده درخواست دهند.
ویزای L-1 نیز برای کارفرمایانی که میخواهند کارکنان بخش مدیریت را از دفاتر خارج از کشور به ایالات متحده بفرستند، در دسترس است.
وکلای مهاجرت و گروههای تجاری از وزارت امور خارجه خواستهاند که گزینهی تمدید داخلی را بهعنوان اقدامی برای رفع تنگناهای دریافت ویزا در خارج از کشور، بهویژه هند که بزرگترین دسته از دارندگان ویزای H-1B را داراست، اضافه کند. کارمندان خارجی که به خارج از کشور سفر میکنند، نمیتوانند بدون مهر ویزای معتبر دوباره وارد ایالات متحده شوند. زمان طولانی انتظار برای گرفتن وقت ویزا در طول همهگیری، باعث شد بسیاری از آنها ماهها در خارج از کشور بمانند و کار کارفرمایان دچار اختلال شود.
این آژانس سال گذشته اعلام کرد که در حال پیگیری تمدید داخلی ویزا است است، اما به جزئیات آن اشاره نکرد. اضافه کردن این شرط، نیازی به صدور مقررات جدید ندارد، اما استافت گفت که مشکل، ایجاد یک بخش کنسولی جدید در واشنگتندیسی است و به تلاش زیادی نیاز دارد.
مدیر روابط دولتی انجمن وکلای مهاجرت آمریکا میگوید: «گزینه تمدید ایالتی، برای کارمندان و کارفرمایان بسیار مهم است. این مشکل با شروع همهگیری و تأخیر در پردازش ویزا بیشتر شد؛ زیرا مردم بلاتکلیف شده بودند.»