فیزیکدانان در حال بررسی بیشتر در مورد رفتار عجیب برخی فلزات هستند که خارج از قوانین عادی الکتریسیته عمل می کنند.
به گزارش گیشنیز یاشار کمیجانی، فیزیکدان نظری و استادیار دانشگاه سینسیناتی، در یک آزمایش بینالمللی با استفاده از فلزی عجیب که از آلیاژ ایتربیوم، یک فلز خاکی کمیاب ساخته شده است، مشارکت داشت. فیزیکدانان در آزمایشگاهی در هیوگو، ژاپن پرتوهای گامای رادیواکتیو را بهسمت این فلز عجیب شلیک کردند تا رفتار الکتریکی غیر عادی آن را مشاهده کنند.
محققان از طیفسنجی برای بررسی تأثیر پرتوهای گاما بر روی این فلز عجیب استفاده کردند.
همچنین سرعت نوسانات بار الکتریکی فلز را یک نانوثانیه یا یک میلیاردم ثانیه محاسبه کردند. در دنیای کوانتوم، یک نانو ثانیه یک ابدیت است.
این مطالعه به رهبری هیسائو کوبایاشی با دانشگاه هیوگو و RIKEN در مجله Science منتشر شد و نوسانات غیر عادی را در بار الکتریکی این فلز عجیب نشان داد.
کمیجانی سالهاست که در حال کاوش اسرار فلزات عجیبوغریب در رابطه با مکانیک کوانتومی بوده است.
او گفت: «شما چیزی را در یک جعبه سیاه قرار میدهید و من میتوانم بدون اینکه حتی به آن نگاه کنم و فقط با اندازهگیری مواردی مانند مقاومت، ظرفیت گرما و رسانایی، اطلاعات زیادی درباره آن به شما بدهم.
اما وقتی صحبت از فلزات عجیبوغریب به میان میآید، نمیدانم چرا آنها رفتاری را که انجام میدهند، نشان میدهند. رمز و راز این است که در داخل این سیستم عجیب چه اتفاقی میافتد.»
فلزات عجیب مورد توجه طیف وسیعی از فیزیکدانانی هستند که همه چیز را از فیزیک ذرات گرفته تا مکانیک کوانتومی مطالعه میکنند. یکی از دلایل این است که رسانایی عجیبوغریب آنها در دماهای بسیار سرد، به آنها پتانسیل ابررسانایی برای محاسبات کوانتومی میدهد.
پیر کولمن، یکی از نویسندگان این مطالعه و استاد برجسته دانشگاه راتگرز، گفت: «هنوز زود است که در مورد فناوریهای جدیدی که فلزات عجیبوغریب ممکن است داشته باشند، حرف و حدس بزنیم.
گفته میشود که پس از کشف الکترومغناطیس توسط مایکل فارادی، ویلیام گلادستون، صدراعظم بریتانیا از او پرسید که برای چه چیزی مفید است. فارادی پاسخ داد نمیداند، اما مطمئن است که روزی دولت از طریق آن مالیات خواهد گرفت.»
اکتشافات فارادی دریچهای به دنیای نوآوری گشود
کلمن گفت: «در مورد فلزات عجیبوغریب هم همین احساس وجود دارد. فلزات امروزه چنین نقش مرکزی ایفا میکنند. مس که یک فلز معمولی کهن الگو است، در همه دستگاهها و خطوط برق اطراف ما وجود دارد.
فلزات عجیبوغریب روزی میتوانند به همان اندازه در فناوری جهان و همهجا حضور داشته باشند.»