دادههای اداره مهاجرت، پناهندگان و شهروندی کانادا (IRCC) نشان میدهد که سال ۲۰۲۱، سال مهمی برای مهاجرت ایرانیان بوده است. در سال گذشته، کانادا پذیرای بیش از ۱۱۰۰۰ ایرانی بود و همین امر باعث شد که این کشور به هشتمین کشور مبدا برای مهاجران جدید در سال ۲۰۲۱ تبدیل شود.
به گزارش گیشنیز در سالهای اخیر، موج مهاجرت نخبگان و جوانان در ایران بسیار افزایش یافته است که عمدتاً به دلیل وضع نابسامان اقتصادی و فقدان آزادیهای شخصی بوده است. پس از انقلاب ۵۷، کانادا به مقصدی جذاب برای ایرانیان تبدیل شده است. کانادا در برنامه مهاجرت خود در سال ۲۰۲۲-۲۰۲۴، برای پذیرش دائمی ۴۳۱۶۴۵ نفر برنامهریزی کرده است. در سال گذشته هم کانادا موفق به پذیرش بیش از ۴۰۵۰۰۰ مقیم دائم شده است.
اکثر ایرانیانی که به کانادا میآیند، تحصیل کرده بوده و مسلط به زبان انگلیسی هستند. اخذ اقامت کانادا از طریق سرمایهگذاری هم در بین ایرانیان ثروتمند بسیار محبوب شده است. بر اساس اطلاعات سرشماری سال ۲۰۱۶ کانادا، بیش از ۲۱۰۰۰۰ ایرانی در کانادا زندگی میکنند. دادههای بعدی قطعا حاکی از افزایش تعداد ایرانیان مقیم در این کشور پرطرفدار است.
دلایل جذابیت کانادا برای ایرانیها
- زبان رسمی کانادا، انگلیسی است
انگلیسی و فرانسوی، زبانهای رسمی کانادا هستند. علاوه بر این، به دلیل تنوع مهاجران، این کشور از تنوع زبانی غنیای برخوردار است. در ایران، آموزش زبان انگلیسی از مقطع راهنمایی شروع شده و تا پایان دبیرستان ادامه دارد. تمامی دانشجویان دانشگاههای ایران هم میتوانند در دورههای زبان انگلیسی شرکت کنند. مهارتهای فوقالعاده مهاجران ایرانی در زمینه زبان انگلیسی به آنها این امکان را میدهد تا خود را سریعتر با فرهنگ کانادایی وفق دهند و با مردم آن ادغام شوند.
- ارائه برنامههای متنوع در زمینه مهاجرت
به گزارش گیشنیز کانادا همواره به خاطر برنامههای مهاجرتی متنوعی که دارد، در بین ایرانیان شناخته شده است. کاهش نرخ زاد و ولد، پیری جمعیت و نیاز به نیروی کار جدید از جمله دلایل مهمی است که دولت کانادا در سیاستهای مهاجرت خود سختگیری چندان زیادی نمیکند و هر ساله هم از تعداد مهاجران بیشتری استقبال میکند.
کانادا بیش از ۱۰۰ مسیر مهاجرتی را ارائه میدهد. اکسپرس انتری، برنامه نامزد استانی (PNP)، ویزای اسپانسر همسر و اعضای خانواده و ویزای دانشجویی، از جمله راههای پرطرفدار ورود ایرانیان به کانادا هستند.
- مؤسسات آموزشی معتبر و مسیرهای مهاجرت برای دانشجویان
سیستم آموزش عمومی کانادا از مهد کودک تا پیش دانشگاهی را در برمیگیرد و بدون توجه به قومیت، نژاد و پیشینه افراد، فرصتهای آموزشی با کیفیت و برابری را برای همه فراهم میکنند. بر اساس گزارش سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در مورد نرخ با سوادی، دانشآموزان کانادایی در مقایسه با سایر کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، بالاترین میزان عملکرد را در زمینه مطالعه داشتند. سطح مطالعه در بین دانشآموزان مهاجر در کانادا بسیار بالاتری از دانشجویان غیرمهاجر بوده است.
در کانادا، طیف وسیعی از دانشگاهها و آموزشگاهها وجود دارد. بر اساس گزارش مجله بریتانیایی Times Higher Education، دانشگاه تورنتو، دانشگاه بریتیش کلمبیا، دانشگاه مک گیل و دانشگاه مک مستر در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارند.
کانادا، امکان اقامت دائم را به دانشجویان بینالمللی هم ارائه میدهد. فارغالتحصیلان بینالمللی که یک برنامه تمام وقت واجد شرایط را به مدت حداقل ۸ ماه تکمیل میکنند، ممکن است واجد شرایط دریافت مجوز کار پس از فارغ التحصیلی (PGWP) باشند، که به آنها این امکان را میدهد تا در کانادا، تجربه کاری هم داشته باشند؛ ممکن است تجربه کاری منجر به این شود که دانشجویان بینالمللی برای استفاده از تعداد بیشتری از برنامههای مهاجرتی، واجد شرایط باشند.
- بالا بودن کیفیت زندگی
بر اساس شاخص زندگی بهتر سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، کشور کانادا از نظر مسکن، سلامت ذهنی، امنیت شخصی، وضعیت سلامت، ارتباطات اجتماعی، کیفیت محیطی، شغل و درآمد، تعادل بین کار و زندگی، آموزش و مهارت، مشارکت مدنی، درآمد، ثروت و غیره، بالاتر از حد متوسط است. حدود ۷۳% از افراد ۱۵ تا ۶۴ ساله در کانادا شاغل هستند و در ازای آن دستمزد دریافت میکنند. در حال حاضر، کانادا نهمین اقتصاد بزرگ جهان به شمار میآید.
اقتصاد ایران به دلیل تحریمهای بینالمللی و فساد داخلی، در وضعیت بدی قرار دارد. افزایش تورم و عدم امید به بهبود منجر به مهاجرت دهها هزار ایرانی میشود.
- تنوع فرهنگی
چند- فرهنگی از سال ۱۹۷۰ و توسط پیر ترودو (نخستوزیر) در این کشور ترویج شده است و کاناداییها حتی در دوران بحران کرونا هم از مهاجران استقبال کردند. کانادا، میزبان مهاجرانی با ملیتها، مذهبها، زبانها و نژادهای مختلف است.
ایرانیان هم بخشی از جامعه فرهنگی کانادا به شمار میآیند. مراسمات باستانی ایرانیان (مانند نوروز) در کانادا هم برگزار میشود و حتی جاستین ترودو هم سال نو را به جامعه ایرانی تبریک میگوید. ایرانیان به موفقیتهای چشمگیری در این کشور دست یافتهاند؛ مثلا «حسن خسروشاهی» فروشگاه های زنجیرهای Future Shop را در این کشور تأسیس کرده است، «کریم حکیمی» مؤسس آزمایشگاه حکیم است و «خانواده قرمزیان» هم مرکز خرید معروف West Edmonton را توسعه دادهاند و مالک آن به شمار میآید. علاوه بر این، مهاجران ایرانی حتی وارد پارلمان کانادا هم شدهاند و دارای سمتهای مهم دولتی هستند؛ «علی سیروس احساسی» و «مجید جوهری» از جمله نمایندگان لیبرال مجلس هستند.