آسیا بزرگترین قاره جهان با بیش از نیمی از جمعیت کل جهان و جمعیت برخی کشورهای آن، از جمعیت کل قارهها بیشتر است. بهعنوان مثال، چین و هند هر کدام در حدود 1/4 میلیارد نفر جمعیت دارند. اما اروپا تنها ۷۴۴ میلیون نفر دارد و کل جمعیت آمریکای شمالی و جنوبی در حدود 1/04 میلیارد نفر است. استرالیا نیز ۲۶ میلیون نفر دارد و کل جمعیت آفریقا به 1/4 میلیارد نفر میرسد.
آسیا با توجه به جمعیت زیاد خود، از نظر رشد اقتصادی پتانسیل بالایی دارد.
به گزارش گیشنیز در دهههای اخیر، چین بهطور قابل توجهی سریعتر از میانگین رشد کرده و در حال حاضر دومین اقتصاد بزرگ جهان از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی است. در سال ۲۰۲۱، چین تولید ناخالص داخلی اسمی ۱۷/۷۳ تریلیون دلار و شاخص برابری قدرت خرید ۲۷/۳۱ تریلیون دلار را دارا بود و ایالات متحده تولید ناخالص داخلی اسمی ۲۳/۳۲ تریلیون دلار و شاخص برابری قدرت خرید ۲۳ تریلیون دلار را داشته است.
هند نیز در سالهای اخیر، بهطور قابل توجهی سریعتر از میانگین رشد کرده و بهگفته دولت هند، اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۱-۲۲ با رشد ۸/۷ درصدی مواجه بود. احتمال میرود که تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۲-۲۳ هفت درصد رشد داشته باشد. در نتیجهی رشد سریع و پتانسیل قابل توجه، اقتصاد هند یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان است، زیرا تولید ناخالص داخلی اسمی آن در سال ۲۰۲۱، ۱۷۶/۳ تریلیون دلار و شاخص برابری قدرت خرید ۱۹/۱۰ تریلیون دلار را داشته است.
چندین کشور دیگر در آسیا مانند اندونزی نیز با توسعه کشورهایشان، اقتصاد خود را بهمیزان قابل توجهی رشد دادهاند.
در نتیجهی رشد چین، هند و سایر کشورهای آسیایی، تولید ناخالص داخلی واقعی آسیا از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ بهطور متوسط ۴/۲ درصد در سال رشد کرده، در حالیکه بازارهای توسعهیافته بهطور متوسط تنها ۱/۴ درصد در سال در دوره زمانی مشابه، رشد کردهاند.
با گذشت زمان، اقتصادهای آسیایی با افزایش شهرنشینی، صادرات بیشتر و همچنین سرمایهگذاری مستقیم خارجی، از منافع زیادی بهرهمند شدهاند.
از نظر صادرات، صادرات آسیایی در دهههای اخیر بهمیزان قابل توجهی افزایش یافته و براساس گزارش سازمان تجارت جهانی، آسیا در حدود ۳۶/۳ درصد از کل صادرات جهانی را در سال ۲۰۲۱ به خود اختصاص داده است. این عدد در مقایسه با درصد کمتر از ۲۰ در دهه ۱۹۸۰ با افزایش قابل توجهی روبهرو بوده و در نتیجهی این افزایش، سهم آسیا از کل صادرات تنها ۰/۶ درصد کمتر از سهم اروپا از کل صادرات در سال ۲۰۲۱ است.
با توجه به تداوم توسعه اقتصادی در چین، هند و سایر کشورهای بزرگ آسیایی، آسیا احتمالا از نظر صادرات کلی در آینده از اروپا پیشی خواهد گرفت. نقش صادرات نیز در بازارهای نوظهور مهم است، زیرا میتواند به ایجاد مشاغل جدید منجر شده و باعث رشد بیشتر اقتصاد شود.
رشد اقتصادی آسیا در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ چطور بوده یا خواهد بود؟
سال ۲۰۲۲ برای بسیاری از اقتصادهای آسیایی سال چالشبرانگیزی بود، زیرا افزایش نرخ بهره فدرال رزرو، رشد اقتصادی را دشوار کرد.
با افزایش زیاد نرخ بهره در ایالات متحده، بازده خزانهداری این کشور از ابتدای سال ۲۰۲۲ بهطور قابل توجهی افزایش یافت و مقداری از سرمایه از بازارهای نوظهور به ایالات متحده منتقل شد. در نتیجه، با خروج سرمایهی بیشتر، کشورهای آسیایی منابع کمتری برای رشد خواهند داشت.
اگر فدرال رزرو نرخها را بیش از حد افزایش دهد، سال ۲۰۲۳ نیز ممکن است چالشبرانگیز باشد و منجر به کندی رشد اقتصاد یا حتی رکود در ایالات متحده شود، زیرا این کشور از بسیاری از کشورهای جهان محصول خریداری میکند.
با این وجود، اگر آسیا پتانسیل بالقوه خود را بالفعل کند، در دهههای آینده شاهد رشد اقتصادی زیادی در این قاره خواهیم بود.
پیشبینی پرایس واترهاوس کوپرز در مورد سال ۲۰۵۰ نشان میدهد که آسیا در چند دهه آینده احتمالا سهم بزرگتری در اقتصاد جهانی خواهد داشت و کشورهایی مانند چین و هند از نظر رشد اقتصادی مهمتر از امروز خواهند شد.
بسیاری از کشورهایی که سریعترین رشد را در آسیا دارند، بازارهایی نوظهور با توسعه اقتصادی در حال رشدند. بازارهای نوظهور راحتتر از بازارهای توسعهیافته رشد میکنند و نرخ رشد بسیاری از کشورهای آسیایی بهطور قابلتوجهی بالاتر از نرخ رشد در بازارهای توسعهیافته است.
پیشبینیها تغییرپذیر است و نرخ رشد واقعی، بسته به تحولات اقتصادی میتواند متفاوت باشد.
برای فهرست ۱۵ کشور با سریعترین رشد در آسیا، از دادههای تغییرات سالانه رشد تولید ناخالص داخلی واقعی صندوق بینالمللی پول، در سال ۲۰۲۳ استفاده شده و در اکتبر ۲۰۲۲ منتشر شده است:
۱۵. تیمور شرقی
نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۴/۲ درصد
تیمور-لسته یک کشور آسیای جنوب شرقی با جمعیت ۱/۴ میلیون نفر است که صندوق بینالمللی پول انتظار دارد در سال ۲۰۲۳ رشد ۴/۲ درصدی داشته باشد. تیمور-لسته در سال ۲۰۰۲ به یک کشور مستقل تبدیل شد. این کشور زیرساختهای خود را بهبود داده و یک بازار اقتصادی نوظهور بهحساب میآید. خروجیِ اقتصادی تیمور-لسته در حال حاضر، نفت و گاز است که درصد قابل توجهی از تولید اقتصادی آنرا تشکیل میدهد. این کشور امیدوار است که تولید گاز طبیعی را هم در آینده افزایش دهد. تیمور-لسته با توجه به نرخ رشد پیشبینیشده در رتبهی پانزدهم فهرست ۱۵ کشور با سریعترین رشد در آسیا قرار دارد.
۱۴. بوتان
نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۴/۳ درصد
بوتان کشوری در میان رشتهکوههای هیمالیا و بین چین و هند با جمعیت ۷۷۷۴۸۶ نفر در سال ۲۰۲۱ است. صندوق بینالمللی پول انتظار دارد که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۳، ۴/۳ درصد رشد کند. بوتان با توجه به وجود جنگلهای گسترده، تنها کشور منفی کربن در جهان است، زیرا این کشور گازهای گلخانهای بیشتری را نسبت به جو خود جذب میکند.
۱۳. مالزی
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۴/۴ درصد
مالزی یک کشور در آسیای جنوب شرقی است که بهسرعت در حال رشد است. بهگفته انور ابراهیم، نخستوزیر مالزی، تولید ناخالص داخلی این کشور به احتمال زیاد از پیشبینیهای قبلی ۶/۵ تا هفت درصدی فراتر خواهد رفت.
۱۲. قزاقستان
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۴/۴ درصد
قزاقستان یک کشور آسیای مرکزی است که قبلا در شوروی قرار داشت و جمعیت آن تا سال ۲۰۲۱، در حدود ۱۹ میلیون نفر بود. اصلاحات بازار محور و سرمایهگذاری مستقیم خارجی، باعث شد تا اقتصاد این کشور از سال ۲۰۰۰ تا به امروز، رشد چشمگیری داشته باشد.
۱۱. چین
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۴/۴ درصد
انتظار میرود با پایان همهگیری، چین امسال اقتصاد خود را حدود ۴/۴ درصد رشد دهد. اقتصاددانان میگویند که دولت باید سیاستهایی را اجرا کند که تقاضای داخلی را افزایش دهد. اقتصاد چین بزرگترین اقتصاد آسیا و دومین اقتصاد بزرگ جهان از نظر تولید ناخالص داخلی اسمی است.
۱۰. ازبکستان
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۴/۷ درصد
ازبکستان در شوروی سابق قرار داشت و در حال حاضر جمعیتی در حدود ۳۶ میلیون نفر دارد. اگرچه تورم در این کشور بالاتر از حد نرمال است، اما از افزایش حوالهها و تجارت انعطافپذیر سود برده است. در نوامبر، صندوق بینالمللی پول تخمین زد که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۲ در حدود شش درصد رشد داشته باشد و انتظار میرود که اقتصاد ازبکستان در سال ۲۰۲۳ حدود ۴/۷ درصد رشد کند.
۹. فیلیپین
نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: پنج درصد
فیلیپین طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، یکی از سریعترین کشورهای در حال رشد در آسیا با نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی است و در سال ۲۰۲۳ پنج درصد رشد خواهد داشت. اقتصاد این کشور سال ۲۰۲۲، ۷/۶ درصد رشد کرد که سریعترین رشد از سال ۱۹۷۶ بوده است.
۸. نپال
نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: پنج درصد
نپال کشوری است که با هند و چین همسایه است و جمعیتی در حدود ۳۰/۷ میلیون نفر دارد. با کاهش تورم مواد غذایی و آشامیدنی، تورم در این کشور در ماه منتهی به اواسط دسامبر به ۷/۳۸ درصد کاهش یافت که کمترین میزان در هشت ماه گذشته آن بوده است. برای سال ۲۰۲۳، صندوق بینالمللی پول انتظار دارد تولید ناخالص داخلی واقعی نپال پنج درصد رشد کند و این کشور را در رتبه هشتم فهرست ۱۵ کشور با سریعترین رشد در آسیا قرار دهد.
۷. مغولستان
نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: پنج درصد
مغولستان کشوری بین روسیه و چین با جمعیت ۳/۵ میلیون نفری است که صادرات آن بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. با توجه به نزدیکی به چین که بزرگترین بازار صادراتی مغولستان است، صندوق بینالمللی پول انتظار دارد اقتصاد مغولستان در سال جاری حدود پنج درصد رشد کند.
۶. اندونزی
نرخ رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: پنج درصد
اندونزی کشوری متشکل از ۱۷۰۰۰ جزیره در جنوب شرقی آسیا است که با توجه به جغرافیا، منابع و جمعیت ۲۷۷ میلیون نفری خود، دارای پتانسیل اقتصادی قابل توجهی است. در سال ۲۰۲۱، این کشور تولید ناخالص داخلی اسمی ۱/۱۸۶ تریلیون دلار و شاخص برابری قدرت خرید ۳/۶۷ تریلیون دلاری داشت. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۲، ۵/۳ درصد افزایش یافت و صندوق بینالمللی پول انتظار دارد تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۳ به پنج درصد برسد.
۵. بنگلادش
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: شش درصد
با توجه به اینکه صندوق بینالمللی پول انتظار دارد رشد اقتصادی این کشور در سال جاری شش درصد رشد کند، بنگلادش رتبه پنجم را در فهرست ۱۵ کشور با سریعترین رشد در آسیا دارد. بنگلادش در بلندمدت با توجه به جمعیت حدود ۱۷۰ میلیون نفری خود، دارای پتانسیل رشد اقتصادی قابل توجهی است.
۴. مالدیو
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۶/۱ درصد
مالدیو کشوری متشکل از ۱۱۹۲ جزیره در جنوب آسیا است که صندوق بینالمللی پول انتظار دارد در سال ۲۰۲۳ رشد ۶/۱ درصدی داشته باشد.
۳. هند
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۶/۱ درصد
انتظار میرود هند موتور رشد آسیا در سال جاری باشد، زیرا صندوق بینالمللی پول میگوید که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۳ به میزان ۶/۱ درصد رشد خواهد داشت. هند جمعیت جوانی دارد و میتواند برای چند دهه آینده سود جمعیتی ایجاد کند. این کشور با توجه به نرخ رشد اقتصادی و افزایش شهرنشینی، همچنین پتانسیل افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه را در چند دهه آینده دارد. با توجه به پتانسیل رشد، تولید ناخالص داخلی اسمی هند طبق برآوردهای S&P تا سال ۲۰۳۰ بهطور متوسط ۶/۳ درصد افزایش خواهد داشت و طبق گفته مورگان استنلی، اقتصاد آن بهطور بالقوه تا سال ۲۰۳۱ دو برابر سطح فعلی خواهد شد.
۲. ویتنام
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۶/۲ درصد
ویتنام کشوری در آسیای جنوب شرقی است که طبق پیشبینی صندوق بینالمللی پول، انتظار میرود در سال ۲۰۲۳ اقتصاد خود را ۶/۲ درصد توسعه دهد. در سالهای اخیر، اقتصاد ویتنام بهطور قابل توجهی گسترش یافته، است. در سال ۲۰۲۲، تولید ناخالص داخلی این کشور ۸/۰۲ درصد افزایش داشت که سریعترین نرخ از سال ۱۹۹۷ است. دلیل این رشد را میتوان افزایش قدرت خردهفروشیهای داخلی و ادامه رشد صادرات دانست. با افزایش تولید بیشتر در این کشور، ویتنام این پتانسیل را دارد که صادرات خود را بیش از پیش افزایش دهد.
۱. کامبوج
نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی پیشبینیشده در سال ۲۰۲۳ طبق صندوق بینالمللی پول: ۶/۲ درصد
با توجه به اینکه صندوق بینالمللی پول انتظار دارد این کشور در سال ۲۰۲۳ اقتصاد خود را به میزان ۶/۲ درصد توسعه دهد، کامبوج رتبه اول را در فهرست ۱۵ کشور با سریعترین رشد در آسیا دارد. طبق گزارش بانک توسعه آسیایی در سپتامبر ۲۰۲۲، تولید ناخالص داخلی این کشور ۵/۳ درصد رشد داشته است.