روز جهانی بدون کیسه پلاستیکی که در ۳ جولای جشن گرفته میشود، یک ابتکار جهانی است که هدف آن حذف استفاده از کیسههای پلاستیکی است. شاید استفاده از کیسههای پلاستیکی در یک خرید راحت به نظر برسند، اما آلودگی زیادی بر محیط زیست وارد میکنند. ممکن است تجزیه کیسههای پلاستیکی تا ۵۰۰ سال طول بکشد، بنابراین بخش بزرگی از زبالههای محل دفن زباله باقی میماند و آبراههای ما را آلوده میکند.
تاریخچه روز جهانی بدون کیسه پلاستیکی
در بخش بزرگی از تاریخ ما، محصولات یکبار مصرف توهینآمیز بودند. اما در پایان انقلاب صنعتی و در دوران مدرن، پلاستیک به یک منبع ارزان و فراوان تبدیل شد. کیسههای پلاستیکی فقط یک نمونه از آنها هستند.
از زمان تولد تا ممنوعیت کیسههای پلاستیکی، تاریخچه آنها بر دنیای ما تأثیر زیادی گذاشته است. در سال ۱۹۳۳، پلی اتیلن، رایجترین پلاستیک مورد استفاده، به طور تصادفی در یک کارخانه شیمیایی در نورثویچ انگلستان ساخته شد. با اینکه پلی اتیلن قبلاً در دستههای کوچک ساخته شده بود، اما این اولین سنتز مواد بود که از نظر صنعتی کاربردی بود و در ابتدا توسط ارتش بریتانیا در خلال جنگ جهانی دوم به طور مخفیانه مورد استفاده قرار گرفت.
تا سال ۱۹۶۵، کیسه خرید یک تکه پلی اتیلن توسط شرکت سوئدی Celloplast به ثبت رسید. این کیسه پلاستیکی که توسط مهندس Sten Gustaf Thulin طراحی شد، به سرعت در اروپا جایگزین پارچه و پلاستیک شد. کیسههای پلاستیکی پس از کنترل ۸۰ درصد بازار کیسه در اروپا، به خارج از کشور رسید و در سال ۱۹۷۹ به طور گسترده به ایالات متحده معرفی شد. شرکتهای پلاستیکی شروع به بازاریابی تهاجمی محصول خود کردند و ادعا کردند که برتر از کاغذ و کیسههای چندبار مصرف است.
در سال ۱۹۹۷ بود که چارلز مور، ملوان و محقق، لکه زباله بزرگ اقیانوس آرام را کشف کرد، بزرگترین توده زباله در اقیانوسهای جهان که در آن مقادیر زیادی زباله پلاستیکی انباشته شده و حیات دریایی را تهدید میکند. در آن زمان فهمیدند کیسههای پلاستیکی سبب کشتن لاکپشتهای دریایی میشوند که به اشتباه فکر میکنند چتر دریایی هستند و آنها را میخورند.
بعد از اینکه مشخص شد کیسههای پلاستیکی نقش کلیدی در مسدود شدن سیستمهای زهکشی در هنگام سیل دارند، بنگلادش اولین کشور جهان بود که در سال ۲۰۰۲ کیسههای پلاستیکی نازک را ممنوع کرد. کشورهای دیگر مانند آفریقای جنوبی، رواندا، چین، استرالیا و ایتالیا به سرعت از این روش پیروی کردند.
روز بینالمللی بدون کیسههای پلاستیکی به دنبال جایگزینهای امنتری است تا نشان دهد که دنیای بدون استفاده از این همه پلاستیک امکانپذیر است. این روز بخشی از جنبش رهایی از پلاستیک است که در سپتامبر ۲۰۱۶ آغاز شد و نزدیک به ۱۵۰۰ سازمان مختلف به آن پیوستند. این جنبش به دنبال راهحلهایی برای بحران آلودگی پلاستیکی است تا سیاره را برای انسان، محیط زیست و حیات وحش ایمنتر کند.
۱۹۳۳: پلی اتیلن کشف شد
پلی اتیلن، جزء اصلی پلاستیک یکبار مصرف، در نورویچ کشف شد و برای کمک به بریتانیا در جنگ جهانی دوم استفاده شد.
۱۹۶۵: اولین کیسه پلاستیکی ساخته شد
شرکت سوئدی Celloplast، کاربردهای جدید برای پلی اتیلن کشف کرد و اولین کیسه پلاستیکی یکبار مصرف را اختراع کرد.
۱۹۹۷: لکه زباله بزرگ اقیانوس آرام کشف شد
چارلز مور، محقق دریایی، لکه زباله بزرگ اقیانوس آرام، یک توده شناور از پلاستیک و زباله به مساحت ۱/۶ میلیون کیلومتر مربع را کشف کرد.
۲۰۱۹: پلاستیک در سیاره نفوذ کرد
ذرات پلاستیکی یکبار مصرف در عمق ۳۵۸۴۹ فوتی زیر سطح اقیانوس در گودال ماریانا یافت شد.
امروز چه کار کنیم؟
۱. استفاده از کیسههای پلاستیکی را متوقف کنید
بهترین راه برای جشن گرفتن این روز، ساده است. در تاریخ ۳ جولای هر جا که رفتید، از فروشگاه مواد غذایی گرفته تا پارک و رستوران، مطمئن شوید که از کیسههای پلاستیکی استفاده نمیکنید.
۲. کاهش، استفاده مجدد و بازیافت!
یکی دیگر از راههای جشن گرفتن، بازیافت وسایل اطرافتان است. حتی اگر چند کیسه پلاستیکی در اطراف خود دارید، آنها را دور نیندازید. میتوانید از آنها به عنوان کیسه زباله اضافی استفاده کنید.
۳. به طبیعت کمک کنید
از روز خود برای کمک کردن به مادر طبیعت استفاده کنید. امروز بهترین زمان برای کاشت درخت جدید یا چند گل زیبا است. با این کار سیاره و حیات وحش اطراف خانه از شما تشکر خواهند کرد!
۵ واقعیت مهم در مورد استفاده از کیسههای پلاستیکی
۱. پلاستیک به آرامی تجزیه میشود
بیش از ۷۰۰ سال طول میکشد تا پلاستیک یکبار مصرف شروع به تجزیه کند و ۱۰۰۰ سال طول میکشد تا کاملاً تجزیه شود.
۲. پلاستیک به طور مستقیم برای حیات وحش مضر است
در سال ۲۰۰۸، یک نهنگ اسپرم ساحلی با حدود ۵۰ پوند پلاستیک یکبار مصرف در معدهاش پیدا شد.
۳. سالانه ۵ تریلیون کیسه پلاستیکی تولید میشود
اگر این کیسهها در کنار یکدیگر قرار گیرند، هفت بار دور کل سیاره میپیچند.
۴. تعداد بسیار کمی از آنها بازیافت میشوند
بر اساس برخی گزارشها، تنها یک تا ۳ درصد از کیسههای پلاستیکی در سطح جهان بازیافت میشوند.
۵. از تعداد پلانکتونها بیشتر شده است
در اقیانوس آرام شمالی، میزان ذرات پلاستیکی یکبار مصرف ۶ برابر بیشتر از پلانکتونها است.
چرا روز جهانی بدون کیسه پلاستیکی مهم است؟
۱. موجودات دریایی از شما تشکر خواهد کرد
کیسههای پلاستیکی اقیانوسهای ما را ویران میکنند. کاهش کیسههای پلاستیکی به معنای نجات زندگی تعداد بیشتری از نهنگها، لاکپشتهای دریایی و دلفینها است!
۲. جایگزینهای آسانی وجود دارد
نه تنها انجام این کار مهم است، بلکه استفاده از یک کیسه قابل استفاده مجدد آسان و اغلب ارزانتر است. معمولا از هرجایی که خرید کنید، میتوانید این کیسهها را در نزدیکی خانه خود پیدا کنید.
۳. میتوانید جهان را نجات دهید
۷ میلیارد نفر روی کره زمین زندگی میکنند و خیلی مهم است که هر فرد به وظیفه خود عمل کند. کاهش، استفاده مجدد و بازیافت!