روز جهانی کفش قرمز که هر سال در ۲۵ جولای به یاد بیمار استرالیایی، تدا ماینت که در سال ۲۰۱۳ بر اثر بیماری لایم درگذشت، جشن گرفته میشود. این روز در سال ۲۰۱۴ توسط دوستان ماینت برای ادای احترام به او و سایر کسانی که مبتلا به لایم یا بیماریهای مشابه هستند ایجاد شد. «کفش قرمز» به دلیل علاقه ماینت و اینکه بخش جدایی ناپذیر هویت و مبارزه او هستند، به عنوان نماد این روز انتخاب شد.
تاریخچه روز جهانی کفش قرمز
کارن اسمیت و لیزا هیلتون، بنیانگذاران سازمان جهانی لایم و بیماری نامرئی، ایده روز جهانی کفش قرمز را در سال ۲۰۱۴ مطرح کردند. این روز به افتخار دوست آنها تدا ماینت، که در ۲۵ جولای ۲۰۱۳ بر اثر بیماری لایم درگذشت، آغاز شد. بیماری ماینت پس از گزش کنهها در استرالیا به تدریج رشد کرد و با یک حمله آنفلوآنزا که در سال ۲۰۰۰ در سفر به اروپا گرفتار شد، تشدید شد.
دیگران علائم او را نمیدیدند، اما او از سردردهای مداوم به مدت نه سال شکایت داشت و به نور و صداهای خاص حساستر شد. او بعداً از خستگی مفرط، اختلال عملکرد شناختی و یک درد عمومی که دائماً در بدنش میپیچید، رنج میبرد. با این وجود، او تمام تلاش خود را کرد تا یک زندگی عادی داشته باشد و به طور فعال وقت خود را با عزیزانش سپری کرد.
او سرانجام در سال ۲۰۱۱ به بیماری لایم مبتلا شد و بقیه عمر خود را صرف حمایت از این بیماری و تحقیق در مورد گزینههای درمانی کرد تا اینکه در سال ۲۰۱۳ درگذشت.
این روز با رویدادهای اجتماعی و برنامههای آگاهیبخشی برگزار میشود که در آن مردم کفشهای قرمز میپوشند تا عزاداری کنند و به این بیماران احترام بگذارند. ماینت علاقه زیادی به کفشهای قرمز داشت و به همین دلیل کفش قرمز به نماد این روز تبدیل شد.
بیماری لایم یکی از چندین بیماری «نامرئی» است، زیرا افراد حتی پس از تشخیص هم علائم واضحی از بیماری را نشان نمیدهند. به دلیل شدت وضعیت آنها، احتمالاً برای مدت طولانی در تختخواب و خانه خود گرفتار میشوند و این عملاً آنها را برای بقیه جهان «نامرئی» میکند. در نتیجه، تعیین تعداد دقیق بیماران مبتلا به لایم چالشبرانگیز است. از سال ۲۰۱۹، انجمن شرایط لایم استرالیا تخمین میزند که تقریباً ۲۰۰۰ استرالیایی به این بیماری مبتلا هستند.
بنابراین، روز جهانی کفش قرمز نه تنها روزی است برای بزرگداشت سفر پر از شجاعت تدا ماینت ایجاد شد، بلکه برای گسترش آگاهی و یادآوری کسانی است که جان خود را بر اثر لایم یا بیماریهای نامرئی مشابه در جهان از دست داده اند.
۱۷۶۴: اولین علائم تاریخی ثبت شد
جان واکر، مورخ اسکاتلندی، پس از مشاهده بیمارانی که از گزش کنه رنج میبرند، برای اولین بار لائم بیماری علائم را ثبت کرد.
۱۹۷۵: بیماری لایم شناسایی شد
بیماری لایم برای اولین بار در شهرهای لایم و اولد لایم در کانکتیکات آمریکا شناسایی شد.
۲۰۱۱: بیماری ماینت به طور رسمی تشخیص داده شد
تدا ماینت پس از یک دهه علائم رسماً به بیماری لایم تشخیص داده شد.
۲۰۱۳: ماینت تسلیم لایم شد
تدا ماینت در سن ۳۷ سالگی در پرث استرالیا در اثر بیماری لایم درگذشت.
۲۰۱۴: روز جهانی کفش قرمز آغاز شد
کارن اسمیت و لیزا هیلتون روز جهانی کفش قرمز را به نمایندگی از دوست فوت شده خود آغاز کردند.
امروز چه کار کنیم؟
۱. کفشهای قرمزت را بپوش!
بهترین کفش قرمز خود را در این روز بپوشید، از خودتان عکس بگیرید و آن را در صفحات رسانههای اجتماعی خود پست کنید تا مردم از این روز آگاه شوند!
۲. مراسمی برای بزرگداشت قربانیان برگزار کنید
یک رویداد آگاهیبخشی به افتخار کسی که از بیماری لایم رنج میبرد یا بر اثر آن فوت کرده است، برگزار کنید. هدف از روز جهانی کفش قرمز، گرامیداشت و به یاد آوردن افرادی است که در حال حاضر به بیماری لایم و بیماریهای مشابه مبتلا هستند یا قبلاً با آن مبارزه کردهاند. این کار نشان میدهد که این افراد چقدر در زندگی شما مهم هستند.
۳. حمایت خود را از سازمانهای بیماری لایم نشان دهید
حمایت از گروههای بیماری لایم یکی از راههای ابراز حمایت شما از روز جهانی کفش قرمز است. به گروههایی مانند سازمان جهانی لایم و بیماری نامرئی استرالیا و انجمن بیماری لایم استرالیا کمک مالی کنید یا اطلاعات آنها را توزیع کنید. انجمن ملی فیبرومیالژیا در ایالات متحده و همچنین بسیاری دیگر در سراسر جهان، از جمله سازمانهای بینالمللی هستند که میتوانید از آنها حمایت کنید.
۵ حقیقت در مورد بیماری لایم
۱. لایم توسط کنه ایجاد میشود
نیش کنههای پا سیاه علت اصلی بیماری لایم است.
۲. علائم آن به طور کلی در اوایل بیماری احساس میشود
علائم بیماری لایم معمولاً یک هفته تا ۲۱ روز پس از گزش اولیه کنه رخ میدهد.
۳. آنتیبیوتیکها کلید درمان لایم هستند
اکثر موارد ابتلا به بیماری لایم با موفقیت و استفاده از آنتیبیوتیکها درمان شده و علائم آن معمولاً بعد از دو تا چهار هفته محو میشوند.
۴. پیشگیری از لایم در خانه شروع میشود
بهترین راه برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری لایم این است که خانه یا باغهای خود را تمیز، مرتب و عاری از کنه نگه دارید.
۵. لایم مسری نیست
بیماری لایم از انسانی به انسان دیگر واگیر ندارد و فقط از طریق نیش کنه انسان را آلوده میکند.
چرا روز بینالمللی کفش قرمز مهم است؟
۱. ادای احترامی به مبتلایان لایم در سراسر جهان است
روز جهانی کفش قرمز به همه کسانی که به بیماری لایم مبتلا شدهاند احترام میگذارد. گذر از چنین رویدادی نیازمند شجاعت، مقاومت و صبر فوقالعادهای است و در این روز تلاشهای آنها را گرامی میداریم.
۲. مبارزه یک بیمار شجاع را گرامی میدارد
این روز به عنوان یادبود زندگی تدا ماینت است. او با مبارزه برای آگاهی بهتر از بیماری لایم، به عنوان بنیانگذار روز جهانی کفش قرمز تفاوت ایجاد کرده است. ما میتوانیم با پوشیدن کفشهای ورزشی قرمز به او کمک کنیم تا مخاطبان بیشتری را جذب کند.
۳. میتواند به افزایش آگاهی از لایم کمک کند
با پوشیدن کفشهای قرمز خود در این روز، بخشی از آگاهی جهانی هستید که به حمایت از بیماری لایم کمک میکند. روز جهانی کفش قرمز میتواند فرصتی برای بسیاری از افراد باشد تا در مورد لایم و سایر بیماریهای ناتوان کننده بیشتر بیاموزند و میتواند به افزایش آگاهی در مورد اهمیت تحقیقات بیشتر و پیشرفتهای درمانی در آینده کمک کند.