روز جهانی ذاتالریه در ۱۲ نوامبر برای آگاهی دادن به مردم و مبارزه با این بیماری برگزار میشود. ذاتالریه بزرگترین قاتل عفونی کودکان و بزرگسالان در جهان است و بیشتر از ایدز، سرخک و مالاریا، کودکان را میکشد. در روز جهانی ذاتالریه، برای مبارزه با ذاتالریه تلاش میکنیم.
تاریخچه روز جهانی ذاتالریه
ائتلاف جهانی علیه ذاتالریه کودکان اولین روز جهانی ذاتالریه را در سال ۲۰۰۹ برگزار کرد. هدف آنها اطلاع رسانی درباره ذاتالریه به عموم و جلب توجه جهانی است. این روز با شعار کلی «ریههای سالم برای همه» برگزار شد.
از آن سال به بعد، ذاتالریه هر سال حدود ۱/۲ میلیون کودک را میکشد. ظرف چهار سال بعد از برگزاری این روز در مقیاس بینالمللی و جهانی، WHO و یونیسف یک برنامه جهانی یکپارچه را برای پیشگیری و کنترل ذاتالریه و اسهال اجرا کردند و برای کنترل بیشتر ذاتالریه و اسهال، اولین مشارکت دولتی-خصوصی برای حمایت از دولتها واقدام جهانی ذاتالریه و اسهال (G.A.P.P.D.) تحت نام «هر نفس مهم است» ساخته شد.
به غیر از این، چند ابتکار دیگر هم در سطوح مختلف برای مقابله با حملات ناشی از ذاتالریه، که هنوز به عنوان قاتل عفونی اصلی کودکان و بزرگسالان شناخته میشود، انجام شد.
اواخر دهه ۱۸۰۰ و اوایل دهه ۱۹۰۰: آنفولانزای زمستانی
ذاتالریه به عنوان عامل اصلی مرگ و میر ناشی از بیماریهای عفونی و به طور کلی سومین دلیل اصلی مرگ و میر شناخته شد.
۱۹۱۳: اولین درمان جدید ذاتالریه
اولین درمان ذاتالریه، میزان مرگ و میر را از ۲۵% به ۷/۵% کم کرد.
۱۹۳۰: درمان ذاتالریه باکتریایی وینستون چرچیل
اولین عامل ضد باکتری با نام سولفاپیریدین اختراع شد و برای درمان ذاتالریه باکتریایی توسط وینستون چرچیل استفاده شد.
۱۹۷۷: اولین واکسن ذاتالریه باکتریایی
اگرچه این واکسن فقط میتواند از چند علت بیماری جلوگیری کند، اما راه را برای معرفی دومین واکسیناسیون در سال ۲۰۰۰ هموار کرد که از اکثر انواع بیماری جلوگیری میکند.
امروز چه کار کنیم؟
۱. در مورد ذاتالریه صحبت کنید
یک روبان مرواریدی روی پیراهن خود بگذارید و معنی این روبان را برای کسانی که میپرسند توضیح دهید. در مورد این بیماری با اطرافیان خود صحبت کنید، چون ممکن است شخصی نیاز به کمک داشته باشد و بتوانید به او کمک کنید.
۲. در کمپینهای آگاهیبخشی شرکت کنید
به ارگانهای بهداشتی یا سازمانهای پزشکی محلی بپیوندید و در کمپینها برای گسترش آگاهی در مورد تأثیر این بیماری و تلاش بیشتر برای پیشگیری از آن شرکت کنید.
۳. به کسانی که ذاتالریه دارند، کمک کنید
اهداکننده ناشناس به یک بیمار ذاتالریه باشید. مقداری پول به عنوان کمک مالی خرج کنید و آن را به کلینیک یا بیمارستان محلی خود که در آن بیماران مبتلا به این بیماری وجود دارد، بدهید. دیگران را هم به انجام همین کار تشویق کنید.
۵ حقیقت در مورد ذاتالریه
۱. فقط یک علت ندارد
دانشمندان و پزشکان گفتهاند که ذاتالریه میتواند توسط باکتریها یا قارچها یا هر دو به طور همزمان ایجاد شود. این بیماری میتواند با تنفس ساده در غذایی که میخوریم، یا استنشاق گرد و غبار یا کوچکترین سم موجود در هوا ایجاد شود.
۲. شیردهی به مبارزه با آن کمک میکند
پزشکان گفتهاند کودکانی که به طور منظم از شیر مادر تغذیه میکنند، ایمنی بیشتری دارند و حتی اگر به ذاتالریه مبتلا شوند، شانس بیشتری برای مبارزه با این بیماری و بهبودی را دارند.
۳. در سال ۲۰۱۷، ۱۵٪ از کودکان بر اثر ذاتالریه جان خود را از دست دادند
حدود ۸۰۸۶۹۴ کودک به دلیل این بیماری جان خود را از دست دادند، که ۱۵٪ از کل مرگ و میر کودکان زیر پنج سال را تشکیل میدهد.
۴. بیشتر از ۳۰ علت مختلف دارد.
ذاتالریه میتواند توسط قارچها یا باکتریها یا حتی هر دو ایجاد شود، اما برای مؤثر بودن درمان، تشخیص علت آن بسیار مهم است.
۵. سلامت ریه به طور جدی به خطر افتاده است
اخیراً تعداد موارد ذاتالریه در سطح جهان ۷۵٪ بیشتر شده است.
چرا باید روز جهانی ذاتالریه را گرامی بداریم؟
۱. ذاتالریه بسیار خطرناک است
ذاتالریه به عنوان یک آنفولانزای خفیف شروع میشود، اما میتواند به سرعت تبدیل به بیماری تهدید کننده شود. فقط از طریق تلاشهای مشترک ما است که نهادهای بینالمللی بهداشت این موضوع را جدی میگیرند و از غفلت درباره این بیماری دست برمیدارند.
۲. افراد زیادی از درمان ذاتالریه آگاه نیستند
بسیاری از مردم در مورد جدی بودن درمان ذاتالریه در مراحل اولیه بیماری ناآگاه هستند. دانستن علت بیماری به اندازه خود درمان مهم است. ترکیبات مختلفی از آنتیبیوتیکها برای درمان و واکسیناسیونهای مختلفی هم برای پیشگیری وجود دارند که باید در دسترس افراد عادی قرار بگیرد.
۳. حفظ نسلهای آینده
آینده نسلهای بعدی را باید برای فرزندانمان ایجاد کنیم تا سالم و عاری از این بیماری بزرگ شوند. تلاشهای امروز ما راه را برای پیشرفت گزینههای درمانی این بیماری در آینده هموار خواهد کرد.