در روز پخش رادیویی که هر ساله در ۱۳ ژانویه برگزار میشود، جهان یک فناوری بسیار ویژه را جشن میگیرد. این روز به کسانی که رادیو و پخش عمومی را اختراع کردند، اختصاص داده شده تا از آنها قدردانی کند
تاریخچه روز پخش رادیویی
با اینکه در مورد منشأ دقیق این روز اطلاعی نداریم، اما میدانیم که برای گرامیداشت تولد پخش رادیویی تأسیس شده است.
مخترع و مهندس برق ایتالیایی، گوگلیلمو مارکونی، هنگامی که اولین ارسال رادیویی خود را در سال ۱۸۹۵ ارسال و دریافت کرد، امکان ارتباط رادیویی را ثابت نمود.
خانههای خصوصی در سراسر بریتانیا، مجارستان، فرانسه و برخی مکانهای دیگر دارای خطوط تلفن معمولی بودند که اخبار، موسیقی، تئاتر زنده، داستانخوانی، برنامههای مذهبی و غیره را پخش میکردند. این سیستم در بریتانیا الکتروفون، در مجارستان تلفن هیرموندو و در فرانسه تئاتروفون نامیده میشد.
اما اولین صداها، یعنی سیگنال های صوتی و موسیقی، در دسامبر ۱۹۰۶ از طریق رادیو شنیده شد، زمانی که یک آزمایشگر کانادایی به نام رجینالد فسندن، حدود یک ساعت موسیقی و صحبت برای هر کسی که ممکن بود آن را گوش کند، تولید کرد. چند سال آزمایشهای مشابهی اجرا شد، اما هیچکدام از آنها نتوانستند خدمات مداومی ارائه دهند.
پس از آن در سال ۱۹۱۰ و در شهر نیویورک، یک اپرای زنده با حضور برخی از مشهورترین خوانندگان اپرا در آن دوره، از خانه اپرای متروپولیتن پخش شد. این اولین پخش رادیویی عمومی در جهان بود. متأسفانه این پخش که چندین ساعت هم ادامه داشت، از سوی بسیاری از مردم انتخاب نشد و حتی به دلیل کیفیت پایین صدا ناموفق تلقی شد.
در اواسط قرن بیستم، کشورها سیستم پخش خود را داشتند و اغلب توسط دولت اداره میشدند.
در حدود سال ۱۹۴۵، با اختراع تلویزیون، نفوذ رادیو تغییر کرد. این رسانه گستردهترین رسانه انبوه الکترونیکی در سطح جهان باقی ماند، اما با رقابت رسانههای مختلف دیگر مواجه شد. در قرن ۲۱، پخشهای رادیویی با فشار رقابتی از سوی ماهوارههای دیجیتال و سرویسهای اینترنتی مواجه هستند، اما به نظر میرسد که موضع خود را حفظ کرده و با نیازهای در حال تغییر شنوندگان سازگار شدهاند.
۱۹۱۰: اولین پخش رادیویی عمومی جهان
یک اپرای زنده در شهر نیویورک و از خانه اپرای متروپولیتن پخش شد. در با اینکه دسترسی و کیفیت صدا در این پخش پایین بود، اما صنعت سرگرمی را برای همیشه تغییر داد.
۱۹۱۹: پخش برنامهریزی شده
مکانی که به عنوان PCGG در روتردام هلند شناخته میشود، طبق برنامه پخش شد و یکی از اولین برنامههای رادیویی جهان بود که این کار را انجام داد.
۱۹۲۰: اولین ایستگاه رادیویی تجاری جهان
KDKA در پیتسبورگ، پنسیلوانیا، انتخابات ریاست جمهوری هاردینگ کاکس را پخش کرد. این برنامه بسیار موفق بود و پس از آن چندین برنامه دیگر هم راهاندازی کرد.
۱۹۲۲: تبلیغات رادیویی
شرکت آمریکایی تلفن و تلگراف اولین آگهی رادیویی خود را پخش کردند، یک آگهی ۱۵ دقیقهای ملکی که آپارتمانهایی را در جکسون هایتس، کوئینز معرفی کرد.
امروز چه کار کنیم؟
۱. رادیو گوش کنید
به قول دان ویلیامز «رادیو گوش کنید!» و در برنامهها و ایستگاههای مختلف جستوجو کنید.
۲. ادای احترام به رادیو
راههای زیادی برای انجام این کار وجود دارد. درباره شخصیتهای رادیویی مورد علاقه خود بیاموزید، در مورد تاریخچه پخش رادیویی بخوانید، یا از ایستگاه رادیویی محلی خود دیدن کنید تا نگاهی به پشت صحنه بیندازید.
۳. ببینید رادیو چگونه میتواند جهان را تغییر دهد
میتوانید با گوش دادن به درام رادیویی «جنگ دنیاها» شروع کنید که وحشت شدیدی در آمریکا ایجاد کرد و باعث شد تماشاگران باور کنند که حمله بیگانگان نزدیک است. بعد هم سراغ رویدادها و برنامههای مورد علاقه خود بروید.
۵ واقعیت جالب در مورد پخش رادیویی
۱. اولین دیجی رادیو
در سال ۱۹۰۸، زمانی که مخترع آمریکایی، لی دو فارست در ماه عسل خود بود، از برج ایفل بالا رفت تا منتخبی از موسیقی را در حومه پاریس پخش کند.
۲. سازگارترین رسانه
بر اساس گزارش Pew Research در سال ۲۰۱۷، رادیو در مقایسه با رسانههای دیگر مانند روزنامهها و تلویزیون که کاهش جزئی داشتهاند، دارای مخاطبان ثابتی است.
۳. پخش رادیویی دو در یک
در دهه ۱۹۸۰، مردم میتوانستند بازیهای ویدئویی را از برنامههای رادیویی دانلود کنند. آنها به سادگی صداها را روی نوار کاست ضبط میکردند و بعد آن را روی رایانه خود پخش میکردند.
۴. رابین ویلیامز – شخصیت رادیویی
اکثر برنامههای رادیویی در «صبح بخیر ویتنام» به صورت بداهه توسط این فرد اجرا میشد.
۵. رادیو برج ایفل را نجات داد
اگر از این بنای برجسته فرانسوی در طول جنگ جهانی دوم به عنوان برج رادیویی استفاده نمیکردند، ۲۰ سال پس از ایجاد آن تبدیل به ضایعات فلزی میشد.
چرا روز پخش رادیویی را دوست داریم؟
۱. رادیو دوست مورد علاقه مردم است
شخصیتهای رادیویی زیادی وجود دارند که آنها را تحسین میکنیم، آهنگهایی که دوستشان داریم و انواع جدیدی از برنامهها که ما را سرگرم میکند. رادیو هدیهای است که همچنین به خوشحال کردن ما ادامه میدهد.
۲. کارهای زیادی برای تکمیل این رسانه انجام شد
سالها آزمایش و نوآوری توسط چندین پیشگام اتفاق افتاد. حداقل کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که یک روز خاص را به یاد آنها جشن بگیریم.
۳. رادیو زندگی ما را شادتر کرده است
رادیو در طول این سالها سرگرمیهای زیادی به ما داده و به جذابتر کردن زندگی ما کمک کرده است.