غذاهای فرآوریشده علاوه بر چاقی، میتواند به سلامت افراد نیز آسیب بزند.
به گزارش گیشنیز تحقیقات جدید دانشکده بهداشت عمومی کالج امپریال نشان میدهد که مصرف غذاهای فرآوریشده با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است.
از نظر محققان غذاهای فوق فرآوریشده عبارتند از نوشیدنیهای گازدار، غلات، نانهای بستهبندی تولید انبوه و وعدههای غذایی بستهبندی. نویسندگان این مطالعه میگویند که این غذاها از مواد مشتقشده مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا یا نشاسته اصلاحشده تشکیل شدهاند که در آشپزی خانگی استفاده نمیشوند.
آنها پس از مطالعه روی ۲۰۰۰۰۰ شرکتکننده میانسال در طول یک دهه دریافتند افرادی که مواد غذایی آماده مصرف میکنند، بهطور بالقوه در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان هستند.
مطالعه منتشر شده در مؤسسه eClinicalMedicine بریتانیا نشان میدهد که مصرف زیاد این نوع مواد خوراکی باعث ابتلا به سرطان تخمدان و مغز شده و باعث مرگ خواهد شد.
مصرف بیش از حد مواد غذایی ناسالم میتواند خطر ابتلا به سرطان را زیاد کند.
محققان میگویند با افزایش ۱۰ درصدی مصرف غذاهای ناسالم، خطر ابتلا به سرطان دو درصد افزایش مییابد، آنها در این تحقیقات سبک زندگی افراد از جمله سیگار کشیدن، رژیم غذایی و ورزش و همچنین طبقه اجتماعی-اقتصادی و شاخص توده بدنی را نیز در نظر گرفتند.
دکتر استر واموس، نویسنده این تحقیق میگوید: «اگرچه این مطالعات نمیتواند علت را اثبات کند، اما سایر شواهد موجود نشان میدهد که کم کردن غذاهای فوق فرآوریشده در رژیم غذایی، میتواند به سلامت افراد کمک کند.
او افزود: «تحقیقات بیشتری برای تأیید این یافتهها و شناخت استراتژیهای بهداشت عمومی برای کاهش مصرف و مضرات غذاهای فوق فرآوریشده در رژیم غذایی مورد نیاز است.»
این مطالعه درحالی انجام شده است که دادههای دانشگاه میشیگان نشان میدهد آمریکاییها به مصرف غذاهای ناسالم فرآوریشده معتاد شدهاند و ۴۴ درصد از بزرگسالان ۵۰ تا ۸۰ ساله حاضر در نظرسنجی، حداقل یک علامت برای اثبات اعتیاد به غذاهای فرآوریشده داشتهاند.
شایعترین علائم نشاندهندهی این اعتیاد، هوس شدید و ناتوانی در محدود کردن مصرف غذای فرآوریشده، علیرغم تمایل به ترک آن بوده است. نویسندگان نظرسنجی همچنین اعلام کردند که یک نفر از هر هشت نفر شرکتکننده میگوید که دو تا سه بار در هفته بهخاطر کنار گذاشتن این عادت دچار ناراحتی زیادی میشود.
تحقیقات قبلی ارتباط میان غذاهای فرآوری شده و اثرات نامطلوب سلامتی را نشان دادهاند. مصرف بیش از حد غذاهای ناسالم میتواند بر سلامت روان مصرفکنندگان تأثیر گذاشته و عاملی برای بروز اختلالات خودایمنی باشد.
ناتوانی در ترک مصرف غذاهای مضر ممکن است دلیلی علمی داشته باشد و فکر کردن به غذاهای ناسالم، مغز را درگیر و کنار گذاشتن آن را دشوار میکند.
کارشناسان مدتها است میگویند که بستهبندی این نوع مواد غذایی باید دارای برچسب هشدار باشند و نویسندگان این مطالعه نیز با این موضوع موافق هستند.
دکتر کیارا چانگ، نویسنده این مطالعه گفت: «ما برای کمک به انتخاب مصرفکنندگان به برچسبهای هشداردهنده روی بستههای مواد غذایی فوق فرآوریشده نیاز داریم و باید برای مصرف نوشیدنیهای گازدار فوق فرآوریشده، نوشیدنیهای تهیه شده از میوه و شیر و همچنین سایر نوشیدنیهای فوقالعاده فراوریشده مالیات در نظر گرفته شود.»
او ادامه داد: «خانوارهای کم درآمد بهعلت مصرف غذاهای ارزان و ناسالم فوق فرآوریشده، آسیب میبینند و برای اطمینان از دسترسی همهی افراد به غذاهای سالم، مغذی و مقرونبهصرفه، باید برای وعدههای غذایی و تازه یارانه تعلق بگیرد.»