یکی از شاخصهای انتخاب مقصد مهاجرت برای افراد، پیشرفتهبودن سیستم بهداشت و درمان کشور مورد نظر است. در این گزارش گیشنیز به ۱۵ کشور پیشرفته جهان در پزشکی نگاهی انداختهایم.
همهگیری اخیر بهترین بازتاب پیشرفت کشورها در زمینه پزشکی بوده است. در این دوران تولید واکسن با سرعت برقآسایی به پیش رفت و ساخت اولین واکسن کووید-۱۹ تنها یک سال پس از شیوع آن، مجوز استفاده اضطراری (EUA) را گرفت.
تولید واکسن کووید-۱۹ با تلاش مشترک دو شرکت دارویی پیشرفته در زمینه تحقیق و توسعه با نامهای Pfizer Inc. (NYSE:PFE) و BioNTech SE (NASDAQ:BNTX) توسعه یافت که اولی یک شرکت آمریکایی و شرکت دوم آلمانی است.
دیگر شرکتهای داروسازی برتر جهان Cigna Corporation (NYSE:CI)، Sanofi (NASDAQ:SNY)،Regeneron Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ:REGN) و Amgen Inc. (NASDAQ:AMGN) هستند.
نقش صنعت دارو در بهبود رفاه انسانها، از طریق بهرهوری نیروی کار و هزینههای شخصی منجر به رشد تولید ناخالص داخلی میشود.
ایالات متحده آمریکا، سوئیس و نروژ از پیشرفتهترین کشورها در زمینهی پزشکی هستند و هزینههای هنگفتی را به بخش مراقبتهای بهداشتی، سرمایهگذاری روی شرکتهای داروسازی و دانشگاههای پیشرفته اختصاص دادهاند.
پزشکی یکی از رشتههای در حال رشد سریع در جهان است و صنعت داروسازی، دانشکدههای پزشکی و بیمارستانها را شامل میشود. افزایش تقاضا نیز در زمینه مراقبتهای بهداشتی بهدلیل عوامل مختلفی مانند پیری جمعیت و پیشرفت در فناوری پزشکی، افزایش پیدا کرده است.
براساس چشمانداز فارما ۲۰۳۰ که توسط KPMG انجام شده، تمرکز تا سال ۲۰۳۰ بر صنعت داروسازی معطوف شده است. بهعنوان مثال، چالش رایگان کردن خدمات پزشکی برای کاربران، بیمارستانها و شرکتهای بیمه و طراحی مدل قیمتگذاری براساس موفقیت و کیفیت محصول.
یکی از برجستهترین نتایج این امر، قراردادهای مبتنی بر ارزش سال ۲۰۱۶ Cigna Corporation (NYSE:CI) با Sanofi (NASDAQ:SNY)، Regeneron Pharmaceuticals، Inc. (NASDAQ:REGN) و Amgen Inc. (NASDAQ:AMGN) برای تأمین داروهای مربوط به کلسترول با آژانسهای بیمه بوده که در صورت پایین نیامدن سطح کلسترول، تخفیف دریافت کنند.
انتظار میرود که در آینده درمان بیماریها و اقدامات پیشگیرانه در برابر شروع آنها با پیشرفت دادههای بزرگ و یادگیری ماشینی از بین برود و یادگیری ماشینی در کشف دارو نقشی اساسی داشته باشد.
برای مثال AlphaFold، یک مدل یادگیری است که توسط شرکت Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOG) – DeepMind ارائه شده و ۹۸.۵ درصد از مشکلات ساختارهای پروتئینهای انسانی را حل کرده که جهشی مهم در کشف داروهاست. پیش از این، مشکل زیستشناسان برای نیم قرن، حل مشکل ساختارهای پروتئین بود.
پیشرفتهای عمده معمولا در دانشگاههای پزشکی اتفاق میافتد و استفاده از هوش مصنوعی در این زمینه فراگیر است. بهعنوان مثال، محققان دانشگاه هاروارد یک سیستم خودکار تشخیص سرطان را ارائه کردهاند که از هوش مصنوعی برای پیشبینی ابتلا به سرطان سینه با بررسی سلولهای غدد لنفاوی استفاده میکند.
با توجه به این پیشرفتها، هوش مصنوعی به امری جداییناپذیر در پزشکی تبدیل شده و فناوری نانو در صنعت داروسازی بخش دیگری است که تا سال 2030 جهان را متحول خواهد کرد. در توضیح این مسئله باید گفت که شرکت Novartis با مشارکت شرکت Proteus، قرص هوشمندی را ساخته است که خوردن آن باعث تشخیص بیماری خواهد شد.
بازار تولید دارو یکی از در حال رشدترین بازارهای حال حاضر جهان است و ارزش آن در سال ۲۰۲۰ به ۳۵۸ میلیارد دلار خواهد رسید و انتظار میرود این صنعت تا سال ۲۰۳۰ ارزشی بالغ بر ۱.۲ تریلیون دلار داشته باشد. بر طبق گزارش Precedence Research، میزان رشد ثابت سالانه این صنعت ۱۳ درصد خواهد بود.
از سویی دیگر، ارزش صنایعی که در زمینه کشف دارو فعالیت میکنند در سال ۲۰۲۱، ۷۵ میلیارد دلار بود و پیشبینی میشود میزان رشد ثابت سالانه آن با افزایش ۹ درصدی تا سال ۲۰۳۰ به ۱۶۲ میلیارد دلار برسد.
پیشبینی میشود که ارزش صنایع بیمارستانی تا سال ۲۰۲۸ به دو تریلیون دلار برسد. این پیشبینی پس از ارزیابی رشد ثابت سالانه ۱۲.۵ درصدی سالهای ۲۰۲۱-۲۰۲۸ انجام شده و ارزش آن در ۲۰۲۱، ۸۲۰ میلیارد دلار بوده است.
با این پیشزمینه به معرفی کشورهای پیشرفته دنیا در زمینه پزشکی میپردازیم:
روششناسی ما:
برای تهیه این لیست، ما آنها را براساس سه گزارش رتبهبندی کردیم: شاخص رفاه لگاتوم (رتبهبندی سالانه مؤسسه پژوهشی لگاتوم) در سال ۲۰۲۱، مستندات کشورها در زمینهی پزشکی بالینی که توسط مؤسسه اطلاعات علمی ارائه شده و گزارش CEO-World از کشورهای دارای بهترین سیستمهای پزشکی بهداشتی.
ستون سلامت شاخص رفاه لگاتوم، میزان دسترسی مردم به خدمات بهداشتی ضروری و پیشرفته را نشان میدهد. از سوی دیگر، گزارش مؤسسه اطلاعات علمی درباره تعداد مستندات هر مقاله برای کشورها در زمینه پزشکی بالینی است.
و در نهایت، گزارش CEO-World و تجزیه و تحلیل آماری آن که عواملی مانند زیرساختهای مراقبتی، آمادگی دولت، متخصصان این حوزه و کیفیت دارویی را مورد توجه قرار داده است.
این رتبهبندی در سه گزارش تهیه شده و نام کشورهایی که فقط در یک گزارش آورده شدهاند را حذف کردهایم. دادههای مربوط به هزینههای پزشکی و پزشکان بهازای هر ۱۰۰۰ نفر از بانک جهانی تهیه شده است:
۱۵. ایالات متحده آمریکا
شاخص بهداشت و درمان: ۴۵.۶۲
استناد در هر مقاله: ۱۳.۵۰
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۲۱.۸۵
ایالات متحده آمریکا بزرگترین اقتصاد و پیشرفتهترین کشور از نظر فناوری در جهان است. وقتی صحبت از رشته دانشگاهی پزشکی بالینی میشود، از نظر میانگین تعداد استنادات هر مقاله، این کشور رتبه اول را دارد.
دانشکده پزشکی هاروارد، دانشگاه استنفورد و دانشگاه جانهاپکینز از مؤسسات برتر در زمینه تحقیقات پیشرفته، از جمله پزشکی هستند.
پیشرفتهترین شرکتهای داروسازی جهان در ایالات متحده آمریکا عبارتند از: Pfizer Inc. (NYSE:PFE)، Cigna Corporation (NYSE:CI)، Amgen Inc. (NASDAQ:AMGN) و Regeneron Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ:REGN).
همچنین برترین شرکتهای بیمارستانی این کشور HCA Healthcare وTenet Healthcare Corporation هستند. در سال ۲۰۱۹، آمریکا ۱۷ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف مراقبتهای پزشکی درمانی کرده است.
۱۴. اتریش
شاخص بهداشت و درمان: ۷۱.۳۲
استناد در هر مقاله: ۸.۳۹
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۳۸.۹۴
اتریش از نظر پیشرفت پزشکی بالاتر از حد متوسط اتحادیه اروپاست. این کشور به ازای هر ۱۰۰۰ نفر پنج پزشک دارد و هزینه مراقبتهای پزشکی آن بهعنوان سهم تولید ناخالص داخلی ۱۰.۴۳ درصد در سال ۲۰۱۹ بوده است.
۱۳. فرانسه
شاخص بهداشت و درمان: ۶۵.۳۸
استناد در هر مقاله: ۸.۶۴
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۱.۴۹
فرانسه یکی از برجستهترین کشورهای اروپایی با زیرساختهای بهداشتی است. در سال ۲۰۱۹، فرانسه ۱۱.۰۶ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در بخش مراقبتهای پزشکی از جمله تحقیق و توسعه صرف کرد.
۱۲. استرالیا
شاخص بهداشت و درمان: ۶۷.۹۹
استناد در هر مقاله: ۹.۸۵
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۰.۵۶
استرالیا از پیشرفتهترین کشورها در زمینه پزشکی و مراقبتهای بهداشتی است. در سال ۲۰۱۹، این کشور ۹.۹۱ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به مراقبتهای بهداشتی اختصاص داد و برخی از بزرگترین شرکتهای بیمارستانی از جمله Sonic Healthcare Limited و Ramsay Healthcare Limited را در خود جای داده است. مؤسسه Translational Research Institute از برترین مؤسسات تحقیقات پزشکی جهان نیز در استرالیا قرار دارد.
۱۱. بلژیک
شاخص بهداشت و درمان: ۶۴.۶۳
استناد در هر مقاله: ۱۱.۵۶
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۱.۷۲
بلژیک ۱۰.۶۶ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در سال ۲۰۱۹ در بخش مراقبتهای بهداشتی هزینه کرد و در همان سال به ازای هر ۱۰۰۰ شهروند بلژیکی، شش پزشک در این کشور وجود داشت.
بخش سلامت شرکتهای بزرگی مثل Janssen Pharmaceuticals که دفتر مرکزی آن در Beerse و متعلق به کمپانی جانسون اند جانسون است در بلژیک قرار دارد. دانشگاههای دانشگاه گنت و دانشگاه کاتولیک لوون، از دانشگاههای متمرکز بر تحقیق و توسعه پزشکی و از دانشگاههای برجسته این حوزه هستند.
۱۰. سوئد
شاخص بهداشت و درمان: ۴۶.۲۴
استناد در هر مقاله: ۱۱.۷۸
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۶.۲۳
سوئد در منطقه اسکاندیناوی اروپا واقع شده و سهم هزینههای مراقبتهای بهداشتی آن بهعنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۹، ۱۰.۸۷ درصد بوده است. به ازای هر هزار شهروند، چهار پزشک در این کشور وجود دارد و مؤسسات تحقیقاتی برتر پزشکی آن عبارتند از: مؤسسه کارولینسکا و دانشگاه اوپسالا. شرکتهایی مانند AstraZeneca در سوئد واقع است.
۹. اسرائیل
شاخص بهداشت و درمان: ۵۰.۱۵
استناد در هر مقاله: ۸.۱۴
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۸.۵۳
اسرائیل یکی از پیشرفتهترین کشورها در زمینه پزشکی است. هزینههای مراقبتهای بهداشتی در تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۱۹، ۷.۴۶ درصد بوده و به ازای هر ۱۰۰۰ شهروند خود، شش پزشک دارد.
۸. سوییس
شاخص بهداشت و درمان: ۵۲.۲۵
استناد در هر مقاله: ۱۱.۵۱
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۴.۴۸
دانشگاه برن و زوریخ، دو مؤسسه تحقیقات پزشکی و تحصیلی پیشرو کشور سوییس هستند. این کشور همچنین محل استقرار Novartis، یکی از شرکتهای دارویی پیشرو در جهان است.
۷. فنلاند
شاخص بهداشت و درمان: ۵۹.۶
استناد در هر مقاله: ۱۲.۶۲
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۴.۲۳
فنلاند از کشورهای حوزه اسکاندیناوی و در فهرست پیشرفتهترین کشورها در زمینه پزشکی قرار دارد و دانشگاه هلسینکی و تورکو دو مؤسسه پیشرو برای تحقیق و توسعه در این زمینه هستند. در سال ۲۰۱۹، این کشور ۹.۱۵ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف بخش بهداشت و درمان کرده است.
به غیر از شرکتهای داروسازی فنلاند، شرکتهای خارجی Pfizer Inc. (NYSE:PFE)، Cigna Corporation (NYSE:CI)، Amgen Inc. (NASDAQ:AMGN) و Regeneron Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ:REGN) نیز در این کشور واقعاند.
۶. تایوان
شاخص بهداشت و درمان: ۷۷.۷
استناد در هر مقاله: ۵.۲۸
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۵۰.۲۸
تایوان بهدلیل جذب زودهنگام فناوریهای مدرن، زیرساختهای مراقبتی بهداشتی بسیار پیچیدهای دارد و برخی از مؤسسات پزشکی برتر آن عبارتند از دانشگاه پزشکی تایپه و دانشگاه پزشکی کائوسیونگ.
۵. نروژ
شاخص بهداشت و درمان: ۵۶.۷۱
استناد در هر مقاله: ۱۰.۵۵
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۵۲.۰۵
در سال ۲۰۱۹، این کشور ۱۰.۵۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف مراقبتهای بهداشتی کرده و در حوزه تحقیقاتی پیشرو عضو گروه SINTEF است.
۴. هلند
شاخص بهداشت و درمان: ۶۰.۱۶
استناد در هر مقاله: ۱۲.۹۷
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۴۶.۷۴
هلند در شمال غربی اروپا واقع شده و یکی از غولهای تکنولوژی در این قاره است. این کشور از حجم معاملات با شرکتهای بزرگ داروسازی دنیا راضی نیست و بهدنبال تبدیلشدن به قدرت اول اتحادیه اروپا و صرفهجویی در مقیاس بزرگتر در بخش مراقبتهای بهداشتی است.
۳. دانمارک
شاخص بهداشت و درمان: ۶۰.۱۶
استناد در هر مقاله: ۱۲.۹۷
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity :۲۴۶.۷۴
این کشور محل استقرار Novo Nordisk A/S، یکی از بزرگترین شرکتهای داروسازی در جهان است. سهم بهداشت و درمان در تولید ناخالص داخلی نروژ در سال ۲۰۱۹، ۱۰.۱۳ درصد بوده و برطبق دادههای سال ۲۰۱۸، بهازای هر ۱۰۰۰ شهروند خود، چهار پزشک دارد. بر طبق تحقیقات انجام شده، فیلیپس ریسرچ، آیندهوون و دانون ندرلند بیوی از مؤسسات پیشرو در این کشور هستند.
۲. ژاپن
شاخص بهداشت و درمان: ۷۰.۷۳
استناد در هر مقاله: ۷.۵۳
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity : ۲۵۹.۸۹
ژاپن سومین اقتصاد بزرگ جهان است و سرمایه قابل توجهی را صرف مراقبتهای بهداشتی بهویژه در پیشبینی پیری جمعیت جهان میکند. این کشور بهخاطر وجود شرکتهای دارویی تحقیقات پزشکی پیشرو مانند Astellas Pharma و Takeda Pharma در جهان شناخته شده است.
۱. کره جنوبی
شاخص بهداشت و درمان: ۷۸.۷۲
استناد در هر مقاله: ۶.۳۲
امتیاز سلامتی Legatum-Prosperity: ۲۵۲.۱۸
کره جنوبی براساس گزارشهای معتبر، پیشرفتهترین کشور جهان از نظر پزشکی است. مؤسسات پیشرو آن در تحقیقات و آموزش در زمینه پزشکی عبارتند از دانشگاه یونسی، دانشگاه ملی سئول و دانشگاه کره.
شرکتهایی مانند Yuhan Corp، LG Chem Ltd و GC Biopharma Corp، از شرکتهای معتبر پزشکی در این کشور هستند و سهم تولید ناخالص داخلی این کشور برای بخش مراقبتهای بهداشتی ۸.۱۶ درصد در سال ۲۰۱۹ بوده است. براساس بررسی زیست پزشکی کره جنوبی، این کشور از نظر تعداد مقالات پزشکی منتشر شده در رتبه دهم قرار دارد.